Shells opstelling levensbedreigend voor de wereld én voor zichzelf


Gastauteur Cees van Lotringen ergerde zich afgelopen week mateloos aan de uitspraken van Shell-topman Ben van Beurden in Nieuwsuur. Voor Follow the Money betoogt hij dat Shell een hopeloze weg inslaat.

Het was een wat achteloos gepresenteerd interview van de NOS met Ben van Beurden dat Nieuwsuur 4 februari uitzond. De woorden van de topman van Koninklijke Shell waren echter verontrustend en uit de mond van een van de belangrijkste ceo’s ter wereld bovendien schokkend. Van Beurden serveerde in het interview het klimaatakkoord – getekend door bijna 200 lidstaten in Parijs – min of meer af met de opmerking dat ‘we nog zeker twintig tot dertig jaar op benzine en diesel rijden’ en dat Shell naar verwachting nog zestig jaar zal investeren in gas. Alle olie- en gasvoorraden van het energieconcern zullen dan ook worden verbruikt, voegde hij er stoïcijns aan toe.

Het interview van Nieuwsuur met Shell-topman Ben van Beurden

Als de opvattingen van de Shell-topman door de energiesector als geheel worden gedeeld – en niets doet vermoeden dat dat niet zo is – dan zijn de gevolgen voor de wereldbevolking desastreus. De in Parijs overeengekomen beperking van de temperatuurstijging deze eeuw tot gemiddeld twee graden vereist dat tweederde van de oliereserves van de energieconcern niet gebruikt worden (‘stranded assets’). Maar als dat wel gebeurt en de temperatuurstijging boven de twee graden uitkomt, kunnen grote delen van de aarde onleefbaar worden en de levens van honderden miljoenen mensen bedreigd.

Nu al worden de gevolgen van klimaatverandering wereldwijd zichtbaar

Nu al worden de gevolgen van klimaatverandering wereldwijd zichtbaar. Wetenschappers stelden onlangs in een onderzoek, …

Lees verder

Geef een reactie