Betere bescherming voor mensen met schulden


SchuldenMensen kunnen uit alle mogelijke redenen in grote schulden terecht komen. Uiteindelijk is het altijd je eigen verantwoordelijkheid. Ook heb je niet bewust iets fout gedaan, niet met opzet gehandeld of hebben zaken gewoon verkeerd uitgepakt wat je in het begin niet kon zien aankomen. Hoe dan ook het is belangrijk dat mensen van fouten kunnen leren en dat ze de kans krijgen om hun leven en fouten te kunnen herstellen.

Vandaag de dag hebben schuldenaren te weinig bescherming om hun leven weer op de rails te krijgen.

Beslagvrije voeten worden vaak niet eens van de overheid gerespecteerd en deurwaarders kunnen beslag leggen op jouw spullen, waardoor jezelf en kinderen in het gezin soms onder verschrikkelijke omstandigheden moeten leven en opgroeien.

Zo schrijft een advocatenkantoor:

Beslag op kinderspeelgoed toegestaan

In deze tijd van crisis komen steeds meer mensen in de financiële problemen. Ook gezinnen die er voorheen warmpjes bij zaten, kunnen nu soms nauwelijks nog de eindjes aan elkaar knopen. Een echtscheiding, ontslag of langdurige ziekte; voor je het weet, zit je diep in de schulden. Wat nu als de problemen zó groot zijn geworden dat de deurwaarder “beslag roerende zaken” komt leggen? Mag hij dan je inboedel verkopen, inclusief je huisdieren en de sinterklaascadeaus van de kinderen? Het antwoord is JA. In beginsel mag een schuldeiser zijn vordering verhalen op alle goederen van de schuldenaar. De wet geeft slechts een paar uitzonderingen: er mag geen beslag worden gelegd op kleding, bed en beddengoed, de gereedschappen waarmee je de kost verdient, en eten en drinken voor een maand. Deze wet stamt uit 1838 en is gebaseerd op de eerste levensbehoeften uit die tijd. In de praktijk zullen de meeste deurwaarders geen beslag leggen op spullen waarover je vanuit menselijk oogpunt zou moeten kunnen beschikken. Maar als hij vervelend wil doen, kan de deurwaarder ook je wasmachine en koelkast in beslag nemen, je huisdier en het speelgoed van de kinderen. Het beslag wordt dan in feite toegepast als oneigenlijk drukmiddel om een betalingsregeling af te dwingen. In de wettelijke schuldsaneringsregeling (WSNP) is de niet-bovenmatige inboedel vrijgesteld. Dat zou ook voor beslag op inboedel moeten gelden. De beroepsorganisatie voor gerechtsdeurwaarders heeft onlangs een uitgebreid advies uitgebracht aan de regering om de wet te moderniseren.  Het zou tijd worden!

Bron

Het zou tijd worden en dat werd geschreven op 4 december 2012. Nu rond 4 jaar verder is er nog steeds niets verandert.

 

Het is in ieder geval de intentie om een meer menselijke manier te ontwikkelen hoe men met schuldenaren moet omgaan.

Meer bescherming tegen deurwaarder en ook de overheid.

Teken de petitie (volgt, blijf alvast op de hoogte en meld je aan op Innovatief Nederland)

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *